Transparentnost Srbija predstavila je rezultate istraživanja o transparentnosti lokalne samouprave LTI 2017. prema kojem se grad Novi Pazar nalazi među petnaest najtransparentnijih u Srbiji.
Najbolju ocenu ima Pančevo (67) a potom Raška (62). Na trećem mestu je Vranje sa ocenom 62 a bod manje ima Leskovac koji je zauzeo četvrto mesto. Peto je Kraljevo sa 57 bodova, šesti Paraćin sa 56, dok je Novi Sad sedmi sa ocenom 48. Isti broj bodova (48) ima i Niš koji je zauzeo osmo mesto na listi transparentnosti.
Tutin je deveti sa 47 a Bujanovac deseti sa istim brojem bodova. Jedanaesti na listi transparentnosti je grad Kragujevac sa 43 boda. Novi Pazar je sa ocenom 39 zauzeo dvanaesto mesto na tabeli i iza sebe ostavio Beograd (34), Jagodinu (26) i Preševo sa 11 bodova
Istraživanje pokazuje da postoji određeni napredak kod većine posmatranih opština. I dalje, međutim postoji ogroman prostor i potreba za unapređenje transparentnosti.
Posmatrano po kategorijama, najbolje su ocene po pitanju transparentnosti podataka o javnim nabavkama, slede oblast informatora o radu i slobodnog pristupa informacijama, dok je stanje najlošije po pitanju javnih preduzeća i ustanova.
Rezultate istraživanja, koje je sprovedeno uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, na konferenciji u  Medija centru su predstavili predsednik TS profesor Vladimir Goati, programski direktor Nemanja Nenadić i saradnik TS Zlatko Minić.
FOTO: MC