BEOGRAD – E, ovako vam izgleda sve…, konstatovao je danas, uz osmeh, srpski predsednik Aleksandar Vučić posle ispada Bakira Izetbegovića na pres konferenciji, na kojoj su on i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović preneli da je dogovoreno da će zvanično Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda.

Izetbegović je, naime, “izdvojio” svoje mišljenje, istupajući, mimo predsedavajućeg tog tela, Dragana Čoivića, pred novinarima, rečima da će se spoljna politika po tom pitanju voditi u Sarajevu, te da će konsultovati susede i EU.

Skandal se, međutim, nije dogodio, jer je Čović, iako “ispravljen”, odćutao Izetbegovićev istup, a Vučić je na provokaciju lakonski i uz osmeh konstatovao da je to tako sa “tročlanim” predsedništvom.

Na početku pres konferencije, inače, Čović je rekao:

“Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda”.

Predsednik Srbije je danas na početku obraćanja na pres konferenciji preneo da je na sastanku dogovoreno da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Međutim, u trenutku kada je, posle Vučića, Čović u ime Predsedništva “sumirao” razgovore u Beogradu, u prijateljskom i konstruktivnom tonu, Izetbegović je pokušao

da ga prekine, “upao” mu u reč sa opaskom da “mora nešto da pojasni”.

Čović je uzvratio da ga pusti da završi obraćanje, a posle toga je Izetbegović stao za mikrofon i rekao:

“Međunorodnu politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva”, rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić i uz osmeh rekao:

“E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica”, rekao je Vučić.

Stav koji je u ime Predsedništva danas izneo Čović, inače, sasvim je u skladu sa njegovom ranijom izjavom.

On je, naime, i polovinom oktobra, posle susreta sa Vučićem, u Beogradu, rekao da BiH nece priznati Kosovo dok to ne ucini Srbija.

“Mi vec imamo izgraden stav o tome, dok to ne uradi Srbija i njene institiucije, to nece uraditi ni BiH”, izjavio je Covic na zajednickoj konferenciji sa Vucicem i napomenuo da je to službeni stav institucija BiH.

Blic je u međuvremenu objavio da je prethodno na sastanku dogovoreno da se pred javnost izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova, te da je Bakir Izetbegović tri puta pitan da li se slaže sa tim da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav, i da je sva tri puta potvrdio.

Kako saznaje “Blic”, Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji svojevremeno loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je.

“Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odluk da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović je tri puta odgovorio potvrdno”, rekao je izvor Blica te dodao da je Cović, da bi bio siguran, još jednom pre konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao:

“Znači to mogu da kažem”, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Vučić i Čović su se pogledali, nasmejali posle čega je predsednik Srbije kratko rekao: “Eto vidite kako se mi dogovaramo”.

 

(Tanjug)