BEOGRAD – Ministar finansija Dušan Vujović, koji u Skupštini Srbije obrazlaže Predlog budžeta za narednu godinu u jednom je trenutku prekinuo izlaganje i određena je pauza od pet minuta zbog toga što su poslanici opozicije sve vreme ometali njegovo izlaganje.

Poslanika DS Radoslava Milojičića, koji je bio najuporniji u ometanju izlaganja, i koga je predsedavajući opominjao i “smirivao”, Vujović je upitao čime je izazvao njegovu tako “kulturnu reakciju”.

Vujović je prethodno rekao da je ostvaren bolji rezultat od onoga što je planirano za oko 126 milijardi dinara, napomenuvši da je plan bio dosta konzervativan.

On je kazao da je u dogovoru s MMF bio planiran deficit od 50 milijardi dinara na kraju novembra, a da je suficit krajem novembra bio 76,3 milijarde dinara, na nivou opšte države oko 90 milijardi, zbog čega je i napravljen ambiciozan budžet za 2018.

Poreski prihodi prebacili su plan za 60 milijardi, a ostalo su bili neporeski prihodi, rekao je ministar.

Što se tiče rashoda, transferi su bili niži za 16,9 milijardi dinara, a kapitalnih izdataka je plaćeno manje za 13,8 milijardi, otplata kamata je bila niža za 9,1 milijardi nego prošle godine, što je, ocenio je, čista ušteda

Kako je rekao, projektovan je privredni rast od 3,5 odsto, a verovatno će biti i viši.

“U prethodnih 11 meseci smo ostvarili bolje rezultate od očekvanih i planiranih”, ocenio je Vujović.

Sednici prisustvuju ministri u Vladi Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministara za inovacije Nenad Popović, ministar za zaštitu životnu sredinu Goran Trivan…

Vlada Srbije je 29. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

(Tanjug)