Pet narodnih kuhinja u Kosovskom pomoravlju i u selu Berkovo kod Kline trenutno imaju 2.100 korisnika i za sve njih obezbedjena je dovoljna količina raznovrsnih namirnica za svakodnevne besplatne obroke, tako da može da se kaže da je zima spremno dočekana, izjavila je danas predsednica NVO “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević.Stevićeva je za agenciju Beta izjavila da je najveću količinu hrane obezbedila Vlada Vojvodine, izmedju ostalo i 22 tone brašna i šleper raznovrsne konzervirane hrane i zimske salate.

“Mali broj ljudi dolazi u narodne kuhinje po obroke, to su razudjena mesta i do najvećeg broja korisnika obroke svakodnevno dovozimo terenskim vozilima a najveći broj korisnika imamo u Kosovskoj Kamenici i Novom Brdu”, kazala je ona.

Svetlana Stević je navela da je najstarija narodna kuhinja u Kosovskom pomoravlju otvorena 2001. godine, u opštini Novo Brdo, kada je imala 87 korisnika, a da sada ta ista kuhinja ima 530 korisnika.

“Nažalost, broj korisnika se iz godine u godinu povećava i sve više porodica podnosi zahtev da postanu naši korisnici. Svaka narodna kuhinja ima svoje terensko vozilo kojim raznosi hranu do korisnika, pa tako jedno vozilo u opštini Novo Brdo svakodnevno predje po 147 kilometara raznoseći hranu”, rekla je Stevićeva.

Prema njenim rečima, besplatni obroci se svakodnevno spremaju i za učenike u osnovnim školama u selima Jasenovik i Bostane u opštini Novo Brdo, kao i u selu Vidanje.

U opštini Kosovska Kamenica postoje dve narodne kuhinje, u Novom Brdu jedna čiji su korisnici i žitelji opštine Gnjilane, kao i u selima Berkovo i Vrbovac.