Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom, koji ga je obavestio o prioritetnim projektima u okviru privredne saradnje dve zemlje.

Iz kabineta Nikolića je saopšteno da je tokom sastanka posebno bilo reči o kombinatu RTB Bor i o predstojećim dolascima kineskih kompanija koje su zainteresovane za preuzimanje kombinata RTB Bor i za nova ulaganja.

Ambasador Kine je rekao i da pojedini kineski privrednici imaju nameru da osnuju fabriku kartonske ambalaže u Srbiji i da su u toku dogovaranja o tome.

Li Mančang je istakao da će blagovremeno obavestiti Nikolića o predstojećoj poseti Srbiji predsednika Kineske akademije nauka, i upoznao ga je sa tokom procesa osnivanja udruženja privrednika Srbije i Kine.

U razgovoru je bilo reči i o izgradnji rafinerije i gasnih elektrana u Srbiji, a Nikolić je zamolio da kineska strana razmotri mogućnost saradnje sa fabrikom Tigar iz Pirota, navodi se u saopštenju.

FOTO: BUKA