Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacolli izjavio je danas da ulazak Kosova u NATO ne može sprečiti ili odložiti bilo koja zemlja u regionu, kao i da je proces međunarodnih integracija Kosova nepovratan.

Pacoli je, govoreći na sastanku Ministara spoljnih poslova zemalja potpisnica Jadranske povelje (A5) u Skoplju iskoristio priliku da pita kolegu iz BiH, jedne od zemalja koja “remeti to članstvo” zašto ne želi da Kosovo postane potpisnica Jadranske povelje, prenosi RTK2.

“Ne treba da stanete iza Srbije”

– Da li zato što to želi Srbija? Čini se da grešite. I ne bi trebalo da stanete iza Srbije. Srbija sa Kosovom ima odnose na određenom nivou, razgovore u Briselu, ima slobodno kretanje građana. Šta ćete vi da radite kada Srbija ukine veto na naše članstvo u UN? Ne mislite da nije normalno da sledite ovaj korak Srbije, a potom delujete protiv nas, iako smo blizu? – rekao je Pacoli.

On je istovremeno pozvao BiH da bude mudrija.

– Mi smo mala tržišta i mali proizvođači i potrebni smo jedni drugima. Mi imamo ranu istoriju, koegzistiramo jedni sa drugima. Da ne bude kasno. Ako zakasnite, sutra neće biti mesta za vas na našem tržištu – rekao je Pacoli.

Kako se navodi, Kosovo ima status zemlje posmatrača Jadranske povelje i njegovo učešće je zasnovano na tom statusu.

FOTO: TANJUG