Dvojica Indusa privedena su 27. novembra na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu sa sumnjivom napravom, nalik eksplozivu, piše “Blic”.

Radi se o putnicima Rahuli i Sinkhu Dalenu, koji su najpre iz Indije stigli na moskovski aerodrom “Šermentajevo”, letom ruske aviokompanije “Aeroflot”, saznaje “Blic” i dodaje da su nesmetano prošli sve kontrole na moskovskom aerodromu, odakle su stigli na beogradski “Nikola Tesla”.

S njima su, kako tvrdi list, pozivajući ne izvor koji se zatekao na licu mesta, odmah obavljeni uobičajeni razgovori koji se vode sa svim putnicima iz inostranstva. Oni su rekli da su u Beograd došli turistički, da nemaju rezervisan hotel, ali da imaju bukiranu povratnu kartu, oko 1.000 dolara i 2.000 evra.

Međutim, ta priča je obezbeđenju delovala sumnjivo pa dvojica Indusa nisu pušteni u zemlju već su upućeni u tranzitni deo kako bi se vratili odakle su i došli, u Moskvu.

Tada je na dodatnoj kontroli njihovog prtljaga uočeno nešto sumnjivo. Na skeneru je utvrđeno da u torbi Rahule ima nešto neobično. On je pak tvrdio da je reč eksternom punjaču za mobilni telefon iz 2000. godine i da zato izgleda “retro”, ali je ta priča pobudila samo još veće sumnje jer pre 17 godina takvi punjači nisu ni postojali.

Kada je otvorena torba utvrđeno je da je “eksterni punjač” za mobilni ustvari pun gline koja se goristi za fiksiranje eksplozivnih naprava. Vizuelno sve je izgledalo kao improvizovana eksplozivna naparava, kazao je izvor “Blica”. On tvrdi i da je preko gline bila zalepljena selotejp trakom baterija sa dve tanke žice.

Odmah je pozvana kontradiverziona jedinica policije, a uređajem za detektovanje eksploziva i droge ETD dobijen je negativan rezultat. Sumnjivi predmet je potom poslat na forenzičku obradu.

Sinkh Dalen je vraćen u Moskvu, a Rahula je skinut s leta i zadržan na ispitivanju. On je i dalje tvrdio da je reč o punjaču koji je kupio na pijaci u Nju Delhiju. Međutim, proverom je utvrđeno da ta naprava ne može biti uopšte punjač jer su žice na njoj bile nasumično nalepljene.