ANKARA – Portparol turske vlade upozorio je danas da će najavljena odluka SAD o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela gurnuti taj region i svet u “oganj kome neće biti kraja”.

“Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj”, napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Rojters.

Bozdag je pozvao sve da postupaju logično, da poštuju sporazume koje su potpisali i da se ponašaju razumno, izbegavajući da svetski mir dovedu u opasnost iz domaćih političkih ili drugih razloga.

Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD Donald Tramp danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.