Pokret slobodnih građana i Narodna stranka odlučili su da bojkotuju izbore u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, koji su zakazani za 24. decembar.

Pokret slobodnih građana saopštio je da će bojkotovati izbore u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, zakazane za 24. decembar, jer ih smatra nedemokratskim i ocenjuje da je izborna kampanja koja se odvija u tim opštinama nasilnička.

“Pokret neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane”, navodi se u saopštenju PSG.

Taj pokret je naveo da u svim tim mestima vladajuća koalicija u Srbiji ima apsolutnu većinu i da je izbore raspisala ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala moć i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu jer je, kako smatra PSG, svesna da može da ih izgubi i uz sve manipulacije i hajke.

“U mestima gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku je zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje MUP gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS, ministra i državnih sekretara. Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj”, dodaje se u saopštenju.

Narodna stranka: Nelegitimni izbori
Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je ta partija odlučila da bojkotuje vanredne lokalne izbore u pet opština, jer ih smatra nelegitimnim.

Kako se navodi, Narodna stranka smatra izbore u Kostolcu, Negotinu, Mionici, Pećincima i Preševu nelegitimnim, jer su rezultat “hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od vladajuće koalicije”, jer je u svim tim opštinama postojala većina i nije bilo vanrednih okolnosti.

“Cilj ovog izbornog inženjeringa jeste da navodni ‘dobar’ izborni rezultat u pažljivo odabranih pet opština stavi u drugi plan činjenicu da vladajuća koalicija stoji loše u Beogradu i da je već nekoliko meseci u trendu pada uoči redovnih izbora u prestonici. Građani Kostolca, Negotina, Mionice, Pećinaca i Preševa ne zaslužuju da se vlast igra sa njima i da njihova sudbina bude u funkciji političkog marketinga SNS-a”, ocenio je Jovanović.

On je dodao da je od dana raspisivanja vanrednih izbora zavladala klima terora u tim opštinama, kojom se “gaze integritet i slobodna volja naroda”.

“Narodna stranka neće dati legitimitet batinanju ljudi i ovoj režiranoj ‘izbornoj’ predstavi. ;Narodna stranka smatra da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra služilo isključivo interesima režima i poziva opoziciju na njihov bojkot. Bojkot izbora 24. decembra za nas je nastavak borbe za normalne izborne uslove u Srbiji, ali i opomena režimu da više ne pristajemo na njihove igre, batinaše i karikature od izbora”, dodao je Jovanović.

Milojičić: DS ne podržava bojkot lokalnih izbora
Demokratska stranka ne podržava bojkot lokalnih izbora koji se održavaju u nekoliko opština u Srbiji u decembru, izjavio je poslanik DS-a Radoslav Milojičić.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je DS, kao jedina opoziciona stranka, pre deset dana završila prikupljanje potpisa za predaju izbornih lista u opštinama Mionica, Kostolac, Negotin i Pećinci, i da će na tim izborima i učestvovati.

Milojičić je rekao da poštuje odluku svih pokreta i udruženja da učestvuju ili ne učestvuju na izborima, ali je “izrazio sumnju” zbog toga što se ranije nije pozivalo na bojkot.

“Sutra ističe rok za prikupljanje potpisa, zašto se nije pozivalo na bojkot izbora pre mesec dana i da se zajedno dogovorimo i da vidimo šta je bolje za te građane”, upitao je Milojičić.

On je naveo da DS, koja se suprostavljala SNS na teritoriji čitave Srbije, zbog građana nema pr