BEOGRAD – Šefovi diplomatija Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine Ivica Dačić, Mevlut Čavušoglu i Igor Crnadak ocenili su u Beogradu da se odnosi tri zemlje pozitivno razvijaju, a da posebno treba unapređivati ekonomsku saradnju i raditi na projektima kao što je autoput Beograd-Sarajevo, koji će, kako je rečeno, Turska podržati.

Dačić je sinoć posle sastanka sa kolegama iz Turske i BiH rekao novinarima da je na sastanku naglasio spoljnopolitičke prioritete Srbije, kao i da naše tri zemlje žele da stignu što dalje na evropskom putu i da postanu punopravne članice EU.

“Srbija podržava evropske aspiracije BiH i Turske, želimo nastavak saradnje u toj oblasti i da zajednički artikulišemo interese kada je rec o ovom procesu koji nije jednostavan”, istakao je Dačić.

On je napomenuo da ima problema u nevoljnom prihvatanju proširenja EU u zemljama članicama, ali i da se naše tri zemlje suočavaju sa određenim nezadovljstvima, duplim standardima i kriterijumima.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog “ozbiljnog napretka” u razvoju odnosa i intenzivnog političkog dijaloga koji postoji između tri zemlje.

On je ocenio i da su “pored nekih nepotrebnih komplikacija”, današnji razgovori u Beogradu sa članovima Predsedništva BiH bili korisni, uspešni i da sve doprinosi pozitivnom razvoju odnosa.

Dačić je rekao i da su trgovinske razmene sa BiH i Turskom, u prvih devet meseci ove godine porasle za 15, odnosno 12 odsto, što su veoma pozitivni aspekti i da može i dalje da se napreduje, naročito u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Turskom i da posebno raduje veliki broj turskih investicija.

“Sa BiH robna razmena u prvih devet meseci iznosila je 1,28 milijarde evra, a u istom periodu prošle godine, iznosila je 1,11 miliona evra. Sa Turskom u istom periodu ove godine, robna razmena je iznosila 710 miliona evra, a u prošloj godini za prvih devet meseci – 603 miliona evra”, kaže Dačić.

Dodaje da je Srbija zainteresovana za energetski pravac, kao i interkonekciju između naših zemalja kada je reč o snabdevanju gasom, i to je, podvlači, važno pitanje energetske stabilnosti i bezbednosti, te Srbija zato, kako je rekao, veoma pažljivo i pomno prati izgradnju gasovoda iz Rusije prema Turskoj.

“Srbija mora dugoročno da reši pitanje snabdevanja gasom, naročito posle zatvaranja gasovoda koji prolazi iz Rusije preko Ukrajine ka Srbiji, što je za sada jedini pravac snabdevanja iz koga dolazi gas u Srbiju”, rekao je Dačić.

Kaže i da će se za dve godine obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske i zato će postojati pripreme “da to ne bude samo jedan dan”, nego da se u narednom periodu unapređuju bilateralni odnosi.

Čavušoglu je zahvalio srpskom kolegi na gostoprimstvu i rekao da je trojni sastanak bio značajan i da se razgovaralo “veoma iskreno, otvoreno i prijateljski”, o svim aspektima odnosa, koji se, kkao je rekao, razvijaju.

“Mi podržavamo naše investitore u naše tri zemlje. Postoje određeni značajani projekti koje naši investitori realizuju, a takođe, značajan je dijalog i kontakti u ostalim oblastima, posebno ekonomskim, ali i kulturnim”, rekao je Čavušoglu.

Siguran je da će zajednička trgovinska kancelarija BiH i Srbije u Istanbulu doneti mnogo koristi saradnji, kao i da postoje projekti koji mogu da vežu zemlje, kao što je autoput Beograd – Sarajevo.

“Uveravam vas da će Turska učestvovati i podržati taj projekat. Odlično je prošla poseta našeg predsednika u oktobru i nastaviće se istim tempom, da se ostvari što bolja saradnja”, rekao je Čavušoglu.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je važno reći da je prisutna podrška Turske, te da ostaje da se reši pitanje trase autoputa, koja je, kako je rekao, – u dvorištu BiH.

“Moram reći da je to u našem dvorištu, ne u Srbiji, nego pre svega u BiH, da uprkos brojnim, ali zaista brojnim i regionalnim, etničkim uticajima, smognemo snage i nađemo kapacitet i donesemo ulogu o trasi i konačno povežemo Beograd i Sarajevo na odgovarajući način”, rekao je Crnadak.