Srbija sprema mere ako Skoplje podrži prištinu u međunarodnim institucijama. Moguća promena odluke o priznavanju naziva susedne države, pišu “Novosti”.
Srbija će pribeći radikalnim potezima ukoliko premijer Zoran Zaev ispuni “pretnje” da će glasati za članstvo Kosova u Unesko.
Prema informacijama tog lista, Beograd će pažljivo pratiti poteze Makedonije i izjašnjavanje o prijemu Prištine u međunarodnim organizacijama, i kako se Skoplje bude postavilo prema našim nacionalnim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim.
Vlasti u Prištini imaće priliku da potegnu pitanje članstva u Unesko tek za dve godine. Međutim, princip reciprociteta u diplomatskim i političkim odnosima sa Skopljem, Beograd bi mogao da aktivira već 2018, jer su kosovski Albanci najavili da će tada ponovo pokušati da otvore vrata Interpola.
Zaev je pre dva dana u Prištini, gde se sreo sa Ramušem Haradinajem, uz osmeh poručio da “Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima”, ali je napomenui i da je “Srbija njihov sused”.
Ta izjava makedonskog premijera usledila je nepunih mesec dana nakon što se srpskom državnom vrhu u Beogradu obećao da Srbija u Makedoniji ima iskrenog prijatelja.
Šef diplomatije Ivica Dačić potez Zaeva ocenio je kao još jedan dokaz licemerstva makedonskog premijera i politike vlasti u Skoplju, i poručio da će Srbija znati da odgovori na te poruke. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se ostvarilo ono što je predsednik Aleksandar Vučić mesecima ranije najavio – da Zaev neće održati reč.
FOTO: AL JAZEERA