Srbija će danas na Međuvladnoj konferenciji u Briselu otvoriti još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU – poglavlje 6 koje se bavi pravom privrednih društava i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostransvom.

Zemlje članice EU odlučile su da Srbiji daju “zeleno svetlo” za otvaranje još dva poglavlja, čime će ukupno biti otvoreno 12 poglavlja.

Pred konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja zemlje članice su, kao i obično, razmotrile napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na refome u oblasti vladavine prava u zemlji kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima u Briselu, sve zemlje članice nisu bile zadovoljne ukupnim napretkom koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koji se bavi refomom pravosuđa, antikorupcijskom politikom, osnovnim pravim i pravima državljana EU.

Na osnovu toga doneta je “politička odluka” da Srbija otvori dva umesto tri nova poglavlja.

U EU očekuju da će Srbija u prvom delu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, poglavlje devet o finansijskim uslugama i poglavlje 13 o ribarstvu. Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim telima Saveta.

Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.

Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Iz Brisela poručuju da obnovljeni momentum i zalaganje EU za proširenje region mora da iskoristi radeći upravo na svojim unutrašnjim refomama i regionalnoj saradnji.
Na današnjoj Međuvladnoj konfereniciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Zemlje članice će predstavljati estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Predviđeno je da Medjuvaldina konferencija EU i Srbije počne u 19.15 u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Nakon Međuvladine konferencije zakazana je i konferencija za medije na kojoj će učestvovati ministri Joksimović i Mikser i komesar Han.