Predsednica skupštine Novog Pazara Ifeta Radončić rekla je da se grad, svim svojim kapacitetima, trudi da unapredi opštu sigurnost svih građana i građanki. Ona je na zajedničkoj sednici Saveta za bezbednost, rodnu ravnopravnost i međunacionalne odnose kazala da su razmenjena mišljenja i iskustva svih onih koji se bave zaštitom žrtava nasilja, pre svega nad ženama i decom.

– Svi mi imamo zajednički zadatak a to je da pomognemo žrtvama i da podignemo svest građana i građanki o ovom problemu. Nismo svesni svoje obaveze da u potpunosti zaštitimo žrtve, rekla je Radončićeva koja je predsedavala ovom posebnon sednicom tri saveta.

Predsednik gradskog Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović rekao da su zabrinjavajući podaci koji se odnose na broj žena koje trpe nasilje u Novom Pazaru ali i celoj Srbiji.

– U našem društvu žene i muškarci treba da budu partneri u svemu a ne suprotstavljene strane. Ovu temu treba češće otvarati kako bi žene bile zaštićenije i poštovanije, rekao je Hajrović.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Banina Muderizović kazala je da zajednička sednica tri saveta predstavlja podršku ženama koje trpe nasilje. Ona je naglasila da je nasilje nad ženama sve prisutnije i istakla značaj novog Zakona o nasilju u porodici koji se primenjuje od 1. juna ove godine.

Posebnoj sednici prisustvovao je i policijski inspektor Ivica Radović koji je kazao da policija vodi računa o bezbednosti svih građana i građanki.

– O bezbednosti vodimo računa tokom cele godine a ne samo kada se obeležavaju ovi značajni datumi. Pozivam sve da prepoznaju nasilje i da ga prijave, rekao je Radović.

Inicijator ove sednice je KC Damad iz Novog Pazara čija predsednica Zibija D. Šarenkapić kaže da je ključno da se ovim problemom bave sve institucije u gradu i državi.

– Pitanje nasilja nad ženama nije političko, već opšte društveno i samo sinergijom svih institucija možemo rešavati ovaj problem. U budućnosti ćemo otvarati sva važna pitanja i sagledavaćemo ih iz različitih uglova, rekla je ona.