Bilateralni odnosi Makedonije i Kosova su dobri i usmereni su ka evropskim perspektivama, saglasili su se danas u Prištini premijeri Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj.
Nakon sastanka s Haradinajem, Zaev je istakao da “Kosovo može da očekuje podršku Makedonije u svim procesima”.
U izveštajima makedonskih medija iz Prištine ističe se da mediji na Kosovu daju naglašen publicitet poseti Zaeva, posebno zato što se radi o prvoj poseti jednog makedonskog premijera.
Zaev i Haradinaj su ocenili da je slučaj “Divo naselje”, u kojem su u Skoplju osudjeni i kosovski državljani za terorizam, osetljivo pitanje, ali koje ne treba da predstavlja problem u bilateranim odnosima.
“To pitanje ne treba da bude prepreka za naše odnose. Taj slučaj nismo isprovocirali ni ja ni Haradinaj. Tamo (u sukobima naružanih muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije s policijom u Divo naselju u Kumanovu) ubijeno je nekoliko policajaca i imaćemo medjunarodnu istragu da dodjemo do istine”, rekao je Zaev.
Pemijeri Makedonije i Kosova su na današnjem sastanku, kako su rekli, razgovarali i o autoputu Skoplje-Priština I aspiracijama za integracije u evroatlantske strukture.
Zaev je prvi premijer Makedonije koji je došao u zvaničnu posetu Kosovu, tokom koje će se sresti i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom parlementa Kadrijem Veselijem.
Na programu makedonskog premijera su i sastanci s predstavnicima “makedonsko-kosovske poslovne zajednice”, i s predstavnicima firmi iz Makedonije i sa Kosova.
U delegaciji Vlade Makedonije u poseti Prištini su i ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar za transport i veze Goran Sugareski, ministar za kulturu Robert Aladjozovski i ministar bez resora, zadužen za dijasporu Edmond Ademi.
Маkedonija je priznala Kosovo u oktobru 2008. godine.
FOTO: LAJMPRESS