BEOGRAD – Viši sud u Beogradu prvostepeno je danas osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014.

Komadant žandarmerijskog voda Rade Matić, koji je bio optužen da nije preduzeo mere da spreči ovaj napad, oslobođen je optužbi.

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Ðordević, Zlatko Gigić,

Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovnr kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Dragan Savić dobio je uslovnu jaznu zatvora od 8 meseci s rokom provere od tri godine zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice.

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika “Kobri” Saše Jovanovića i Saše Stankovića koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Sudija Svetlana Aleksić je u obrazloženju presude navela da su okrivljeni službenim palicama tukli po glavi i telu oštećene u cilju da ih zastraše i nanesu im bol.

Oni su uradili iako su im se svi Oštećeni su se prethodno legitimisali, Vučić je pokazao ličnu kartu, Mali vozačkubdozvolu , a vojna lica službene legitimacije.

Sudija je dodala da sud nije prihvatio odbrane oktivljenih kao ni svedoka njihovuh kolega jer smatra da su bile uperene na izbegavanje odgovornosti.

Prihvatio je svedočenje očevidaca novinerke N1 kao i video snimak dela incidenta na kojem se vidi kako žandarmi tuku četiri osobe službenim palicama.

Odbrana žandarma najavila je žalbu u delu presude koji se odnosi na krivicu, ali smatra da su uslovne kazne “mudra odluka suda”, te da žandarmi neće biti suspendovani sa posla.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na You tube.

Na tom video zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.