Navaljni uhapšen čim se pojavio na protestu u Moskvi?

MOSKVA – Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni uhapšen je danas, odmah nakon što se pridružio protestnom skupu u Moskvi, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovanog aktivistu koji se bori protiv korupcije, a koji je to napisao na Tviteru.

Istovremeno, Blumberg navodi da je Navaljnog policija ugurala u autobus ubrzo nakon što je stigao na demonstracije u centru Moskve, u Ulici Tverskaja, kao što, kako američka agencija tvrdi, pokazuje video-snimak uživo sa lica mesta.

“Uhapšen sam. Nije važno. Dođite u Tverskaju. Vi ne izlazite radi mene, već radi sebe i svoje budućnosti”, napisao je Navaljni nekoliko minuta nakon hapšenja, navodi Blumberg.

Navaljni je pozvao pristalice da se danas okupe u više od 100 gradova kako bi se izvršio dodatni pritisak na Kremlj, posle niza masovnih pritesta prošle godine.

Oko 90 ljudi uhapšeno je danas u gradovima istočne i središnje Rusije do 14:00 sati po moskovskom vremenu, navodi nezavisna grupa OVD-Info.

Stotine pristalica Navaljnog okupile su se danas na protestima u više ruskih gradova protiv vlasti, pozivajući glasače na bojkot predsedničkih izbora koji će biti održani 18. marta, a za koje oni tvrde da će biti namešteni, navodi britanska agencija.

Istovremeno, Blumberg navodi da je nekoliko hiljada demonstranta izašlo na ulice prkoseći niskim temperaturama, u znak protesta protiv predsednika Vladimira Putina.

Ranije danas, Rojters je javio da je ruska policija upala jutros u kancelariju Alekseja Navaljnog u Moskvi, nakon što su njegove pristalice počele proteste širom zemlje pozivajući na bojkot predsedničkih izbora.

Policija je provalila u kancelariju Navaljnog koristeći alat kao što je brusilica, uz objašnjenje da proverava navode da se unutra nalazi bomba, navodi britanska agencija pozivajući se na fotografije i poruke koje su na društvenim mrežama objavile pristalice ruskog opozicionara.

Nezavisna grupa OVD-Info saopštila je da je tokom policijske racije uhapšeno šest saradnika Navaljnog.

Policija je, tokom racije, u kancelariji Navaljnog obustavila rad TV studija koji je emitovao dnevnike na internetu, ali još jedan takav studio na drugoj lokaciji i dalje radi, dodaje Rojters.

Navaljnom je, inače, zabranjeno da se kandiduje na izborima za predsednika Rusije koji su raspisani za 18. mart, dok ankete nagoveštavaju da će ruski predsednik Vladimir Putin lako odneti izbornu pobedu.