BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je neophodno tragati za novim, “unikatnim rešenjem” za Kosovo, koje će omogućiti trajni mir i stabilnost na Balkanu.

Ona je istakla da je Srbija spremna da učestvuje u rešavanju problema na “zreo i odgovoran način”, ali da neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji.

“Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i sasvim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom delu Evrope usostavili trajan stabilnost i mir. Uverena sam da je to moguće, ukoliko medju najuticajnim subjektima u medjunarodnoj zajednici bude postojao interes da ishod bude takav”, rekla je Brnabić je na naučnom skupu u Beogradu o Kosovu koji je organizovao Institut za medjunarodnu politiku i privredu.

Premijerka je navela da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova dalekosežno uticalo na medjunarodne odnose i upitala da li “čovečanstvo ima pravo da zatvara oči pred činjenicom da je protekla decenija bila ohrabrenje za separističke pokrete” širom sveta.

Podsetila je da je Kosovo proglasilo nezavisnost protivno volji sprskog naroda, uz direktno kršenje Ustava Srbije i rezolucije 1244 Savet bezbednosti UN, i to u vreme mira, kada je “Srbija bila afirmisani i ugledan član medjunarodne zajednice”.

“Istina, bili smo te 2008. godine svedoci kršenja prava, ali ne ljudskih, već medjunarodnog prava. Bili smo svedoci brutalne geopolitičke igre velikih sila koje su najvažnije principe medjuanrodnog prava i regule medjunarodnih odnosa podredile sebičnim jednostranim interesima”, ocenila je Brnabić.

Premijerka je ocenila da koristi od secesije jedino ostvarili bivši komadanti OVK i neki političari iz država koje su podržale nezavisnost Kosova, dok je četvrt miliona Srba proterano, a obični gradjani albanske nacionalnosti žive gore, uz stopu nezaposlenosti od 62 odsto.

“Oni koji veruju da se jednostranom secesijom političke oligarhije u Prištini završava istorija na Balkanu, ne znaju ništa ni o istoriji, ni o Balkanu. Zastave i politička uredjenja su se u Prištini u proteklom veku menjale više od deset puta. Ništa od toga nije dovelo do rešavanja problema”, poručila je Brnabić.

Direktor ;Institut za medjunarodnu politiku i privredu Branislav Djordjević je izjavio da je danas priredjena rasprava dao doprinos “unutrašnjem dijalogu” o Kosovu.

Po njegovim rečima, dok Srbija ide ka svom strateškom cilju – ka članstvu u Evropskoj uniji, njeni partneri sa Zapada usporavaju taj proces “dajući ga na kašičicu” i stavljajući pred Srbiju izazove kao što je očuvanje suvereniteta.

“Srbija se danas suočova sa izazovom očuvanja suvereniteta, sa kojim se ni jedna zemlja u skorije vreme nije suočavala”, upozorio je Djordjević.

Na skupu u Beogradu su naučnici iz 12 zemalja čija su mišljenja o nezavisnosti Kosova objavljena u zborniku radova “Kosovo i Metohija. Sui generis ili presedan u medjunarodnim odnosima”.

(Beta)