BRISEL – U nastavku tehničkog dijaloga u Briselu, delegacija Beograda insistirala je na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali Priština nije bila spremna da o tome razgovara, rekao je šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Djurić, prenela je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Djurić je predvodio srpski pregovarčki tim u nastavku dijaloga na ekspertskom nivou od 19. do 21. marta.

Evropska komisija je prethodno saopštila da u ;novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou nije ostvaren dalji napredak.

Brisel je pozvao Beograd i Prištinu da pojačaju napore za primenu dogovorenog podsetivši da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu.

U saopštenju je navedeno da su “glavni pregovarači iz Beograda i Prištine Marko Djurić i Avin Arifi sa svojim timovima” i uz posredovanje EU “nastavili ranije razgovore o još neprimenjenim dogovorima dve strane postignutim u okviru dijaloga”.

Posebno je bilo reči “o sporazumu o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicama i slobodi kretanja”, dodaje se u saopštenju.

To je bila druga runda tehničkih pregovora od početka ove godine, a održana je uoči sastanka predsednika ;Srbije i Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je visoka predstavnica EU Federika Mogereini zakazala za petak 23. mart u Briselu.

(Beta)