PRIŠTINA – ;Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas, na sednici Saveta za bezbednost Kosova, zatražio puno rasvetljavanje hapšenja i deportacije šest turskih državljana sa Kosova, saopšteno je iz vlade Kosova.â?? Shodno ustavnim i zakonskim ovlašćenjima premijer je od institucija bezbednosti i pravde, državnog tužioca, direktora policije Kosova, zamenika direktora Kosovske obaveštajne agencije, generalnog sekretara ministarstva unutrašnjih poslova , civilne kontrole avijacije i Agencije civilne navigacije zatražio puno rasvetljavanje hapšenja i deportacije turskih državljana sa Kosovaâ??, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Posle sednice Saveta, Haradinaj je u obraćanju medijima rekao da se oseća loše, da nije bio informisan, kao i da nije uopšte u redu to što se dogodilo hapšenjem i hitnom deportacijom šest turskih državljana.

Kazao je da je na današnjoj sednici Saveta na to skrenuta pažnja i da je rečeno da se to više nikada ne sme ponoviti.

â??I to nisu samo obične rečiâ??, zaključio je kosovski premijer.

On je rekao da je nakon informacije o hapšenju i proterivanjuu turski državljana tražio informacije o tome od direktora KOA, Ministra MUP-a Kosova, ministra pravde i direktora policije i da je došao do zaključka da direktor KOA i ministar MUP-a Kosova izgubili njegovo poverenje.

â??Direktor KOA i ministar unutrašnjih poslova su izgubili moje poverenje, jer nisu našli za shodno da me informišu. Zbog toga su njih dvojica smenjeni. Ministar unutrašnjih poslova Sefaj je od prošlog petka imao dopis da će turski državljani biti uhapšeniâ??, kazao je Haradinaj.

Odmah posle hapšenje i smene direktora KOA Haradinaj je imao sastanak sa predsednikom Hašimom Tačijem ali sa njim nije razgovarao o smeni direktora KOA.

Šefa KOA zajednički imenjuju predsednik i premijer Kosova.

â?? On (direktor KOA) mi nije verovao, nije me informisao. On više nema moje poverenje. Iako ga oboje imenjujemo, jedan je izgubio poverenje u njega. Predsednik će dati svoje mišljenje, ali je ona sada upola (direktor)”, kazao je Haradinaj.

Prema njemu niko ne sme da donosi individualne odluka za teme koje imaju â?? implikacije za celu zemlju i koje su geostrateške. Treba da bude zajedničko i na ustavu zansovano odlučivanjeâ??.

Prema njemu situacija na Kosovu je mirna i stabilna, ali je hapšenjem i deportacijom šest turskih državljana bilo teških posledica na poštovanje ljudskih prava i sloboda i da se zbpog toga ne oseča dobro niti ponosno.

(Beta)