BEOGRAD – Kod polovine kontrolisanih benzinskih stanica u Srbiji utvrđene su nepravilnosti u radu, a 37 odsto njih je privremeno zatvoreno.

Od početka godine izvršena je kontrola 51 benzinske stanice i nepravilnosti su utvrđene u 25 objekata ili kod 49,02 procenata, dok je mera privremenog zatvaranja izrečena u 19 objekata ili 37,25 odsto, saopštila je Poreska uprava.

Kako ističu, oduzeto je gotovo 5. 000 litara raznih vrsta motornih goriva.

U Poreskoj objašnjavaju da u okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, inspektori terenske kontrole Poreske uprave nastavljaju i u ovoj godini sa kontrolama benzinskih stanica na području cele Srbije u koordinaciji sa Tržišnom i Metrološkom inspekcijom.

“Najčešće utvrđene nepravilnosti su neevidentiranje dela prometa, neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje angažovanih radnika, neadekvatni godišnji popisi, nepravilno i neažurno vođenje poslovnih knjiga kao i nepravilnosti koje se tiču popisa goriva, neproknjiženih manjkova ili nezaduženih viškova robe”, navode u Poreskoj upravi.

Podsećaju da je tokom prošle godine kontrolisano 279 benzinskih pumpi, a da su nepravilnosti u poslovanju utvrđene kod 118 ili 42,2 odsto, dok je u preko 100 slučajeva izrečena mera privremenog zatvaranja objekta.

U kontrolama tokom 2017 godine, zbog nepravilnosti u poslovanju benzinskih stanica oduzeto je skoro 50.000 litara raznih vrsta motornih goriva i dodatno obračunat PDV kod svih neobračunatih manjkova ili viškova robe, kažu u Poreskoj upravi.