SARAJEVO – Direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodan Ujić, potvrdio je danas da je dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Lokalni mediji javili su ranije da ulaz u BiH abrađen vođi te grupe Aleksandru Zaldostanovu i članu Saši Saviću, koji je poreklom iz srbije.

Članovi “Noćnih vukova” najavili su da će 19. marta početi turneju “Ruski Balkan” u okviru koje su planirali posetu Srbiji i Republici Srpskoj.

Planirana turneja bi, prema najavi, trebalo da traje devet dana, a tokom nje su nameravali da posete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije BiH su proglasile opasnim po nacionalnu bezbednost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.

Ostali članovi “Noćnih vukova”, kako je preneo sarajevski portal Žurnal, u slučaju eventualnog ulaska u BiH biće posebno tretirani.

Inače, Aleksandar Zaldostanov poznatiji kao Hirurg, jedan je od najboljih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.