BEOGRAD – ;Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je uputila javno pismo gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću i zatražila da hitno povuče izmene konkursa za medijske projekte.

U saopštenju koalicija koju čine NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LP, navela je da je u pismu Bulatoviću izrazila javni protest zbog načina na koji je raspisan medijski konkurs u Nišu, a dan nakon toga odlučeno da taj konkurs bude izmenjen.

“S obzirom da se izmena odnosi na maksimalnu visinu sredstava koja mogu biti opredeljena po jednom projektu, postavlja se pitanje kojim ste se kriterijumima vodili kada ste odlučili da ovaj limit podignete sa četiri na devet miliona”, navela je koalicija.

Upozorila je da je gornji limit konkursa za projektno sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja za produkciju TV sadržaja pet miliona, te da ne postoji projekat koji je moguće realizovati za devet miliona u periodu od maksimalno sedam meseci.

“Takvim postupanjem se otvara sumnja da se uslovi konkursa podredjuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu gradjana Niša”, navodi se u pismu.

Koalicija je podsetila Bulatovića na brojne kontroverze koje su pratile prošlogodišnji medijski konkurs u Nišu, počev od toga da neki niški mediji koji su jasno prepoznati kao društveno odgovorni, sa dugom tradicijom u projektnom finansiranju i ostvarivanju javnog interesa, nisu dobili za svoje projekte ništa, pa do toga da su značajna sredstva dodeljena čak i učesnicima konkursa koji su osnovani na dan raspisivanja konkursa.

U pismu se Bulatović poziva da odmah povuče izmenu konkursa za medije i sprovede konkurs u skladu sa javnim interesom gradjana Niša, kao i da obrati pažnju na način izbora stručne komisije, jer je najviše pritužbi prošle godine bilo upravo na kompetentnost članova komisije koja je ocenjivala projekte.