Priboj – U gradu na Limu krenula je podela rešenja o subvencijama za 130 bivših radnika iz FAP-ovih zavisnih preduzeća, kao i zaposlenima koji su bez socijalnog programa napustili fabriku u decembru 2015 godine. Opština Priboj je iz lokalne kase za ovu namenu obezbila 45 miliona dinara. Do kraja tekuće godine planira se i otkup deonica od radnika koje su dobili u procesu restruktuiranja firme na ime šest zaostalih zarada iz 2016 godine.

Opština Priboj najbolji je primer u zemlji kako se domaćinskim rukovođenje i korišćenjem budžeta i narodnog novca mogu ostvariti uštede u kasi. Korist zbog takvog pristupa i vođenja opštine osetiće sada nekadašnji radnici Fapa i malinari iz ove opštine. Predstavljajući program po kome je opština obezbedila subvencije za bivše radnike Fapa, koji su ispunili uslove konkursa, predsednik opštine Lazar Rvović, pozvao je radnike da dobijena sredstva pametno ulože i udruže sa subvencijama koje pruža Nacionalna služba zapošljavanje kao i drugi donatori za započinjanje privatnog biznisa. Rvović je istako opredeljenje opštine u borbi za pomoć svakom građaninu u okviru svojih mogućnosti, naglašavajući da su i za ova sredstva postojali oni koji su predlagali da je bolje da se uradi 10 kilometara putne infrastrukture ali da je preovladalo ipak drugo mišljenje.

– Da su potrebni putevi, jesu svakako, ali nama su potrebniji ljudi koji će tim putevima ići i zato uz određeno kašnjenje, uspeli smo sa skromnim budžetom da obezbedimo ove subvencije. Novac će na račune bivših radnika biti prebačen u toku ove nedelje – poručio je prilikom razgovora sa bivšim „Fapovcima“ predsednik opštine Lazar Rvović.

Prosečan iznos subvencije koja će leći na račun bivših radnika kreće se od 250 do 300 hiljada dinara.

Prvi čovek opštine imao je lepu vest za sve malinare ovog kraja. Naime, lokalna samouprava uspela je da obezbedi sredstva za pomoći njima, zbog prošlogodišnje suše, pa će tako svi pribojski malinari u dobiti novčanu nadoknadu u visini od 20 dinara po predatom kilogramu roda.
Na kraju podele rešenja predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dobitnicima subvencije su održali predavanje o programima otpočinjanja sopstvenog biznisa na koje mogu aplicirati udružujući tako dobijena sredstava programom za razvoj preduzetništva.