Naslovna REGION Kosovo Priština: Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

Priština: Ratifikovan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom

PRIŠTINA – Poslanici kosovske skupštine izglasali danas su sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za tu odluku glasalo je 80 poslanika, dok je 11 bilo protiv, prenosi RTK.

Tokom dana, poslanici Samoopredeljenja su u četiri navrata bacali suzavac u skupštinsku salu, pokušavajući da spreče glasanje.

Sedam poslanika pokreta “Samoopredeljenje” je uhapšeno, dok je šest isključeno iz daljeg rada skupštine.

Sporazum o demarkaciji potpisan je pre dve i po godine u Beču, a danas je bio četvrti pokušaj parlamenta da izglasa njegovu ratifikaciju.

Za izglasavanje je bilo potrebno dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120.

Sporazum o demarkaciji granicne linije sa Crnom Gorom potpisan je u avgustu 2015. godine u Beču, a Skupština Crne Gore ga je nakon toga veoma brzo usvojila. Sednice kosovskog parlamenta na kojima se to pitanje nalazilo na dnevnom redu najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

Tadašnja opozicija na Kosovu, koju je činio i sadašnji premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, žestoko se protivila ovom sporazumu jer su smatrali da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara teritorije.

Odmah nakon ratifikacije, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini navela je na svom tviter nalogu da je to “dobra vest”.

“Kosovo se kreće ka viznoj liberalizaciji EU za svoje građane”, navela je ona.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi čestitao je poslanicima na donošenju ove odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači, takođe, je čestitao polanicima na usvajanju demarkacije, dodajući da je sada lopta u dvorištu Evropske komisije da preduzme korake kako bi se prekinula izolacija Kosova.

Kosovski predsednik Ramuš Haradinaj je, tim povodom, na Tviteru napisao da Kosovo “ostaje verno vladavini zakona” i odao priznanje poslanicima koji su izglasali tu odluku. On, takođe, očekuje da će EU učiniti ono što je obećala i ukinuti vozni režim građanima Kosova.

Exit mobile version