BEOGRAD/NOVI PAZAR – Reis ul ulema Sead Nasufović, tvrdi da je Rijaset IZS jači nego ikad ranije, da nikad niko nije uspeo da ga oslabi ni spolja ni iznutra i istovremeno zatražio od sandžakog muftije Hasiba Suljevića da se izvini i zatraži oprost zbog optužbi iznesenih na njegov račun.

Muftija Suljević je ranije danas na konferenciji za novinare optužio reisa Nasufovića i Fuda Baćićanina, funkcionera Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, da su odgovorni za stanje u kojem se nalazi imam Bor džamije u Novom Pazaru, Nezim Salihović, nakon što je pretučen u subotu ispred tog verskog objekta.

Salihovića su u subotu nakon molitve pretukle za sada nepoznate osobe nanevši mu teške povrede, zbog kojih je hitno prebačen u novopazarsku Opštu bolnicu.

“To su reis Sead Nasufović i Fuad Baćićanin. Salihović nije prihvatao njihove pretnje i ucene kako bi pogazio slobodno izraženu volju vernika na izborima u IZ Sandžaka i uključio se u paralelne izbore koje na teritoriji Novog Pazara sprovode Nasufović i Baćićanin”, rekao je muftija Suljović.

On nije želeo detaljnije da govori o ulozi Nasufovića i Baćićanina, ali je rekao da ponašanje prvog čoveka IZS vodi podelama u toj verskoj zajedniči, čije sedište je u Beogradu.

U opširnom saopštenju reis Nasufović je naveo da je pretučenom imamu oobezbeđeno moguće lečenje u Turskoj, dok je muftiji Suljoviću, kako kaže, ponudio poslednju šansu.

“Mora se javno distancirati od svih dušmana koji ga zloupotrebljavaju i koji preko njega žele praviti nove podele i nemire u Sandžaku. Drugo, mora se javno izviniti i halal (oprost) tražiti od naših imama i naroda, a naročito od Nezira efendije Salihovića, time će biti vraćen u legalne izbore za muftiju sandžačkog…”, naveo je reis Nasufović u saopštenju dostavljenom medijima.

U suprotnom, zapretio je reis, protiv Suljevića će, kaže, preduzeti sve zakonom propisane mere da zaštiti Islamsku zajednicu, svoju porodicu i sebe od otrovne mržnje koju širi sandžaki muftija.

“To podrazumeva krivične prijave za sve što je do sada uradio i radi, a na tom putu ostvarenja opšte pravde biću istrajan i neumoran”, naveo je Nasufović.

Poglavar IZS je optužio Suljevića da svojim izjavama izaziva “nemire i krv u Sandžaku”, te da poslednjih godinu dana radi kao “produžena ruka Muamera Zukorlića kojom se želi uništiti rijaset Islamske zajednice Srbije i destabilizovati mir u Sandžaku”.

Nasufović je naveo i da je Suljević krajem prošle godine smenjen sa funkcije sandžačkog muftije na zahtev 90 odsto imama, iako je javnosti, kako bi mu sačuvali dostojanstvo, saopšteno da mu je istekao mandat zbog čega je Vrhovni sabor IZ Srbije raspisao izbore u Mešihatu.

I Fuad Baćićanin, koji je direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru, odbacio je tvrdnje Suljevića da je na bilo koji način umešan u incident sa pretučenim imamom.

Pretučeni imam Salihović je zadobio nekoliko udaraca palicama, a napad se desio nedaleko od džamije, nakon jacije namaza (večernje molitve).

Ranije danas oglasio se i džematski odbor Bor džamije, koji je takođe osudio optužbe sandžakog muftije na račun reisa Nasufovića i Baćićanina.