STRAZBUR – Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je danas Srbiju da hitno usvoji zakon o “nestalim bebama” kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, saopštio je Savet Evrope.

Komitet ministara je konstatovao da su srpske vlasti izmenile nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima “nestalih beba” koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje.

U odluci se navodi i presuda prvostepenog suda u Kikindi od 6. februara u kojem je ocu nestalog deteta, u iščekivanju usvajanja zakona, dodeljena odšteta u iznosu od 10.000 evra.

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo će razmatrati dokle je Srbija došla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o “nestalim bebama” u junu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorodjenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

(Beta)