HAG – Ministarstvo pravde prosledilo je u utorak Mehanizmu u Hagu (koji je nastavio rad Haškog tribunala) obaveštenje da su pravosudni organi Srbije spremni da preuzmu postupak protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, koji

“Imajući u vidu činjenično stanje iz naloga Međunarođnog tribunala, krivično pravne propise Republike Srbije i propise koji regulišu pružanje međunarodne pravne pomoći, ispunjene su pretpostavke da nadležno tužilaštvo preuzme krivično gonjenje protiv navedenih lica”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Mehanizam u Hagu pozvao je prošlog meseca vlasti u Srbiji da se izjasne da li žele da od njega preuzme slučaj protiv Radete i Jojića, koje je Haško tužilaštvo optužilo za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo – a to je Srbija.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen, a sada mu pred Mehanizmom u toku postupak po žalbi tužilaštva.

Treći optuženi u ovom slučaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.