PRIŠTINA – Kosovska policija uhapsila je danas pet osoba, turskih državljana, koji su vodili školu “Mehmet Akif”, zbog sumnje da su pripadnici organizacije turskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a Ankara ga optužuje da stoji iza neuspelog vojnog puca 2016.

Pet osoba je uhapšeno u Prištini i Ðakovici, a prema pisanju portala GazetaExpresa oni su: Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Ðihen Ozkan, i Hasan Unakan.

Rojters je javio da je Nazi Ulus, direktor jedne od škola, rekao da je uhapšeni Erden, bio direktor svih Gulenovih škola na Kosovu.

Prištinski mediji su ovo hapšenje protumačili ispunavanjem prvog uslova koje je predsedniku privremenih kosovskih institucija Hašimu Tačiju postavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još 2016, nekoliko meseci nakon puča.

Expreš piše da je Erdogan tada bio domaćin Tačiju, kada ga je, između ostalog, kako se navodi, zamolio da zatvori sve Gulenove škole na Kosovu.

Ovo je, tumače mediji, tek prva posledica tog susreta, kada je Kosovska policija misteriozno uhapsila pet rukovodilaca škole “Mehmet Akif” i spremna je da ih izruči Turskoj.

Mediji podsećaju da su velike sile poput SAD odbile Erdoganov zahtev za izručenje svih koje on smatra svojim neprijateljima, posebno imama Gulena i dodaju da se Priština s druge strane posvetila isupnjavanju “turskih autokratskih zahteva”.

Tvrdi se da je pitanje Gulenovih škola na KiM bila jedna od glavnih tema susreta Erdogana i Tačija tog decembra 2016.

Expreš piše da je Tači bio impresioniran privilegijom da ga Erdogan primi u svojoj predsedničoj palati, te da mu je turski predsednik tada obećao da će mu za proterivanje Gulenista omogućiti donaciju za obrazovanje kroz Fondaciju Marif, koja već uveliko funkcioniše.

Navodi se i da je Tači čekao šest meseci na poslednji susret sa Erdoganom, što je, kako kažu, bilo više pitanje njegovog ega.

Inače, u Gulenovim školama na Kosovu se školuju deca mnogih kosovskih političkih lidera, među kojima je bio i Endrit Tači, sin kosovskog predsednika.

Tačijev sin je, navodi Expreš, upravo prošle godine završio školovanje u ovoj školi.

Navodi se da je i sam Erdogan bio upućen u činjenicu da se u Gulenovim školama na KiM školuju deca političkih lidera i drugih “važnih ličnosti” s Kosova, pa je zahtev da one budu ukinute obrazložio upozorenjem da se Priština jednog dana može suočiti sa velikim rizikom zbog rada tih škola.

Navodi se da je Erdogan Tačiju rekao i da Turska “veoma pažljivo prati ”slučaj Gulen””, jer su upravo Gulenisti odgovorni za puč u kojem je poginulo čak 248 osoba, koje turski predsednik naziva mučenicima.

“Ovaj mentalitet koji danas postoji u Turskoj, sutra bi se mogao pojaviti na Kosovu kroz one koji se školuju u tim školama. Oni će okupirati škole, vladine kancelarije, parlament. Da li se tamo školuju turski državljani? Da li su u tim školama deca važnih ljudi? Sada računajte šta će se dogoditi za 10, 20 godina. Pre 40 godina su preduzeli prve korake i sada su počeli da ubiraju rezultate”, uporozorio je Erdogan Tačija.

Zatim je turski predsednik Tačiju ponudio drugačiji način finsiranja obrazovnog sistema, pod uslovom da Gulenove škole budu zatvorene.

“Ne želimo da Kosovo gori. Stoga smo uspostavili Fondaciju Marif i dopustite da sarađujemo i obrazujemo idealističku omladinu na Kosovu. Hajde da to radimo kao patriote. Nećemo dozvoliti da iz škola na Kosovu izlaze izdajnici. Ovo su bili izdajnici i mi smo za to platili cenu. Ponavljam, ne želimo da Kosovo plati. Jer Kosovo to ne može sebi da priušti priuštiti. Turska je imala moć da se nosi sa Gulenistima, ali Kosovo to sebi ne može da priušti”, rekao je tada turski predsednik.

S druge strane, navodi Expreš, Tači je pohvalio ovaj susret sa Erdoganom, ali je , kako se navodi, bio veoma rezervisan prema zahtevu predsednika Turske.

Iako je, podseća se, na konferenciji za novinare sa Erdoganom Tači bio oprezan da ne obeća zatvaranje Gulenovih škola na Kosovu, kasnije se pojavio sa turskim premijerom Binalom Jldrimom i rekao: “Svako ko je terorista u Turskoj je terorista na Kosovu”.