PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je koriščenje nasilja u Skupštini Kosova neprihvatljivo i da šalje strašne slike o Kosovu u svet.”Pozivam poslanike da nastave rad, nezavisno od opasnih taktika protivnika liberalizacije viza. Demarkacija (granice s Skosovom) treba da prodje danas. To je ono što očekuju gradjani zemlje bez obira na političku i nacionalnu pripadnost”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, glasanje za demarkaciju podrazumeva slobodu kretanja za sve gradjane Kosova.

“Izgubili smo tri godine zbog lažnih uzroka, koji drže Kosovo i njene gradjane izolovanim”, istiće kosovski predsednik.

Tači smatra da je glas gradjana za ratifikaciju volja gradjana Kosovo koji žele da prihvataju evropske vrednosti.

“Nemojte dozvoliti da budete izazvani, posebno ne od onih koji žele da Kosovo zadrže daleko od evropskih vrednosti i izolovanih”, napisao je Tači.

Na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine Kosova je predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, čije usvajanje je poslednji uslov da Kosovo udje na šengen listu i da se gradjanima Kosova ukinu vize za turistički boravak u zemljama EU.

Sednica Skupštine Kosova prekinuta je danas jer su poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje u dva navrata bacili suzavac, pa je predsednik Skupštine Kadri Veselji odredio pauzu. Suzavac je bačen ka mestu gde sede premijer i članovi Vlade, a skupštinska sala bila je puna dima.

Deo opozicije smatra da se ratifikacijom tog sporazuma otima teritorija Kosovu.

Očekuje se da će svakog trenutka da se nastavi sednica.

Beta