BEOGRAD – U Srbiji opada broj obolelih od tuberkuloze i manje je slučajeva sa smrtnim ishodom, što nas svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u 2016. godini prijavljeno je 837 slučajeva obolelih od tuberkuloze, a najviše obolelih bilo je u Raškom, Mačvanskom i Topličkom okrugu, dok je najmanje obolelih bilo u Srednjebanatskom okrugu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović kaže da naša zemlja beleži kontinuirano smanjenje stope obolelih od tuberkuloze sa 37 na 12 obolelih na 100.000 stanovnika.

Veliki problem danas, kako je rekao, predstavljaju multirezistentni sojevi tuberkuloze gde je bakterija koja izaziva tuberkulozu otporna na lekove koji se najčešće primenjuju u terapiji.

“Prošle godine imali smo pet slučajeva multirezistentne tuberkuloze, a reč je o pacijentima koji su u našu zemlju došli iz inostranstva”, pojasnio je Mahmutović te podsetio da u Srbiji postoje specijalizovane ustanove koje se bave lečenjem takvih pacijenata.

Koordinator za program tubetrkuloze u Batutu dr Maja Stošić kaže da je tokom 2016. godine u Srbiji od te bolesti umrlo 20 osoba i da su to uglavnom bili pacijenti stariji od 60 godina.

Uz opasku da je u Srbiji tri puta manje obolelih od multirezistentne tuberkuloze nego u EU, ona je navela da od tuberkuloze češće obolevaju muškarci, da danas nema mnogo obolelih među decom i da je dobar obuhvat beba vakcinacijom protiv tuberkuloze – 98 odsto beba primi BCG vakcinu.

Srbija se kao i svake godine 24. marta pridružuje obeležavanju Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, koja se ove godine odvija pod sloganom “Obrati pažnju na tuberkulozu”.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović poručila je da treba misliti na ovu bolest iako se beleži smanjuje broj obolelih.

Pred Srbijom, ali i celim svetom, su veliki izazovi zbog migracija, napomenula je i dodala da se mora održati dobar nadzor koji rade mreže instituta i zavoda.

Procenjuje se da je u svetu 2016. godine od tuberkuloze obolelo 10,4 miliona ljudi, a 1,3 miliona umrlo je od te bolesti.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofia Pustai konstatuje da je tuberkuloza globalni problem i da je plan SZO da ta bolest do 2030. godine bude iskorenjena.

Ona je podsetila da ta bolest dnevno odnese 4.500 života, da od pet zaraženih jedan ima multirezistentnu tuberkulozu, te da je neophodno obrtiti posebnu pažnju na taj soj.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija (bacil) tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom, a da li će se bolest razviti kod zaraženog zavisi od otpornosti organizma – od imuniteta.

Najčešći simptomi tuberkuloze su kašalj, nekada se pojavi krv u iskljuvku, noćno znojenje, gubitak apetita, osećaj slabosti.