RIM – Medjunarodni donatori obećali su danas skoro 100 miliona dolara za Agenciju UN za pomoć Plestincima (UNWRA) nakon što su SAD smanjile svoj doprinos, ali još uvek nedostaje 350 miliona za ovu godinu.

Katar, Kanada, Švajcarska,Turska Novi Zeland, Norveška, Koreja, Meksiko, Slovačka, Indija i Francuska su zemlje koje su obećale novo finansiranje, rekli su zvaničnici svetskog tela.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izjavio da je tim obećanjima “ostvaren važan prvi korak” na hitnoj donatorskoj konferenciji u Rimu.

“Dug put je pred nama”, dodao je on, misleći na potpuno finansiranje rada agencije kojoj je na početku konferencije nedostajalo 446 miliona dolara ove godine, što je najgora kriza u finansiranju tokom 68 godina postojanja.

“Kada UNWRA ne bi postojala, kada se te službe ne bi obezbedjivale, bezbednost regiona bi ozbiljno bila podrivena. Sada je vrlo jasno da je apsolutno neophodno da se izuzetna jedinstvenost u političkoj podršci UNWRA i njenim aktivnostima pretvara u gotov novac” , rekao je Gutereš novinarima na završetku skupa.

UNRWA, najstarija i najveća agencija UN za pomoć na Bliskom istoku, obezbedjuje zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalne službe za oko pet miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze, u Jordanu, Siriji i Libanu.

Oni su palestinske izbeglice ili potomci stotina hiljada Palestinaca koji su pobegli iz svojih domova ili su iz njih isterani tokom rata koji je doveo do osnivanja Izraela 1968. godine.

Gutereš je rekao da bi uskraćivanje zdravstvene brige i medicinskih i sanitarnih službi “imalo ozbiljne posledice – čitav niz problema koji bi mogli gurnuti patnje u katastrofalnim i nepredvidim pravcima” u ionako osiromašenim i sukobima zahvaćenim područjima.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je u januaru objavila da ove godine smanjuje davanja za 65 miliona dolara. Medjutim, UN navode da se zapravo uskraćuje 300 miliona dolara, jer su SAD navele UNRWA da veruje da će Vašington dati 365 miliona dolara u 2018. godini.

SAD su bile najveći donator UNRWA i obezbedjivale gotovo 30 odsto njenog budžeta. Kada je u januaru objavio smanjenje finansiranja, Stejt department je naveo da zahteva reformu te Agencije koju oštro kritikuje Izrael, saveznik SAD.