NJUJORK – Nadao sam se većem razumevanju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku, rekao je večeras Aleksandar Vuičić, predsednik Srbije.

On je za javni servis, a obraćajući se građanims Srbije, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako je, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

“Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo”, porucio je Vucić.

S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima.

“Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strama radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu”, naveo je i ponovio da rezuiltatom nije zadovoljan.

“Nisam zadovoljni jer kod velikih zapadnih sila , a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško”, rekao je.

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavestio ga je o svemu tome , pa i o tome da smomi spremni na kompromisno rešenj, ali ne tako da žrtvujemo svoje drzavne i nacionalne interese.

Kako je rekao, nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao se većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.

“Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo”, rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

“Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244”, kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sosptevenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP.

“I nastaviće da je plaća.Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana”, dodoa je Vučić.

Kako je naglasio, nastaviće kao predsednik Republike da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uslova, dovedenih spoljnim silama ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

“Nema kukanja, nema očajavanja”, zaključio je Vučić.