BEOGRAD – Skupština Srbije je danas izglasala izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećana kazna za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nekoršićenje sigurnosnih pojaseva.

Utvrdjene su strože kazne za nasilničku vožnju – preticanje kolone vozila preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predvidjen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, uz 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nekorišćenja sigursnosnog pojasa, umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna je 10.000 dinara.

Zakonom je utvrdjeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje – u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima oni mogu da dodju do vozačke dozvole, a ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predvidjena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje izmedju 23.00 i 6.00 sati, mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Utvrdjen je i obavezan video-nadzor tehničkih pregleda, što će daljinski pratiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

(Beta)