BEOGRAD – Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas su izrečene prvostepene presude sedmorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji, medju kojima je pet Novopazaraca kažnjenjih do 11 godina zatvora.

Taj prvi pravosudni postupak u Srbij zbog ratovanja u Siriji, počeo je još marta 2015. godine.

Novopazarci Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović osudjeni su na po 11 godina zatvora dok su njihovi sugradjani Izudin Crnovršanin i Rejhan Plojović osudjeni na po devet godina i šest meseci.

Beogradjani Ferat Kasumović i Goran Pavlović osudjeni su na sedam godina i šest meseci, odnosno na devet godina i šest meseci zatvora.

Oni su osudjeni po optužnici da su u Srbiji i regionu, kao i u Zapadnoj Evropi, prikupljali novac i finansirali odlazak više gradjana Srbije u kampove za obuku, a nakon toga na ratište u Siriji.

Prema optužnici, oni su početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta – IDIL i Front Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Prvooptuženom Abidu Podbićaninu o kome je februara 2015. godine objavljena nikada potvrdjena informacija da je poginuo na sirijskom ratištu, Goranu Pavloviću i Rejhanu Plojoviću presuda je izrečena u odsustvu jer su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Sa druge strane, Sead Plojović, Izudin Crnovršanin, Ferat Kasumović su već pune četiri godine u pritvoru â?? pošto su uhapšeni oktobra 2014. godine. Tefik Mujović je u pritvoru od privodjenja koje se dogodilo 2016. godine.

(Beta)