BEOGRAD – ;Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su smešne izjave da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i poručio da su razgovori o trajnom rešenju za Kosovo u početnoj fazi.

“To bi bilo isto kada bi Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio delove Dejtonskog sporazuma, to je smešno, oni mere koliko smo mi čvrsti”, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i poručio da ;je stav Srbije jasan i da nema kompromisa i dileme oko ZSO.

Dačić je istakao da misli da su razgovori o trajnom rešenju za Kosovu i Metohiji u početnoj fazi, navodeći i da je “dijalog koji se trenutno vodi, o tehničkim pitanjima”, da i tu ima mnogo problema, a dodao jei da bi Priština pristala na predlog podele Kosova uz pomoć mentora.

Prema njegovim rečima, Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju, jer smatra da je ono već postignuto.

“Oni misle da ćemo uraditi sve da postanemo deo Evropske unije”, kazao je Dačić, a na pitanje da li to znači da Srbija neće uraditi sve što se od nje traži da bude deo EU, rekao je: “Ovo je moje lično mišljenje, videćemo da li će EU opstati do 2025. godine”.

Govoreći o poseti ministra spoljnih poslova Francuske Žan-Iva Le Drijana, on je istakao da će to biti dobra prilika za razgovor i podsetio da će sledeće godine biti 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske.

Upitan o jučerašnjoj poseti grčkog kolege Nikolaosa Kocijasa i kako komentariše informacije u pojedinim medijima da je i njemu pevao na neformalnom sastanku, Dačić je poručio da je “vreme namćora” prošlo.

“Moji gosti odlaze zadovoljni, ;to je moj posao, šta ja radim sa njima na neformalnim sastancima to je moja stvar”, kazao je Dačić.

(Beta)