BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu sedmorici optuženih za niz krivičnih dela terorizma i saradnju sa takozvanom “Islamskom državom”.

U završnoj reči na suđenju, Tužilaštvo za organizovani kriminal je tražilo od suda da šestorici optuženih izrekne kazne ne manje od 12 godina, a za jednog optuženog ne manju od osam godina zatvora.

Odbrana je tražila oslobađanje od optužbi.

Optužnica tereti Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Iznudina Crnovršanina, Ferata Kasumovića, Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića.

Podbićanin, Pavlović i Plojović su još uvek u bekstvu, za njima je raspisana poternica i sudi im se u odsustvu.

Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportovan Srbiji, po čijoj je poternici bio uhapšen.

Tužilaštvo je za Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Gorana Pavlovića, Rejhana Plojovića i Izudina Crnovršanina predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

Svi oni optuženi su za terorističko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za teroristicke – “Islamska država Iraka i Levanta” i “Front Al-Nusra”, koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.