BEOGRAD – Savez za Srbiju, koji namerava da okupi bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, trebalo bi da počne sa radom 9. maja, piše list Danas.

Taj datum se navodi u izmenjenom predlogu o saradnji, koji je Djilas uputio koalicionim partnerima Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću, a u koji je Danas imao uvid.

Predlog je upućen i Levici Srbije Borka Stefanovića i sindikatu Sloga koji predvodi Željko Veselinović.

U novom predlogu se navodi da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru.

Savez za Srbiju trebalo bi da počne sa radom 9. maja, na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje novog saziva Skupštine Beograda, na kome će biti formiran odbornički klub pod tim imenom, piše list Danas.

Djilas za menadžera Saveza predlaže sebe, odnosno, kako se navodi u predlogu, ličnost koja ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza.

Za generalnog sekretara kao prvog operativca Saveza, Djilas predlaže Ljubana Panića, sa kojim je blisko saradjivao u nedavnoj izbornoj kampanji.

U predlogu o saradnji se kratko navodi da je cilj Saveza za Srbiju da “sabere sve opozicione glasove”.

Konstatuje se da je 2018. nulta godina za opoziciju, da vlast primenjuje brutalne metode, i da može da se dogodi da se trajanje ove vlasti i propadanje produži ukoliko se slede sitni lični interesi.

(Beta)