Priboj – Nakon prošlonedeljnog pokretanja klizišta Glišina voda na deonici pruge Beograd-Bar u Priboju, na poziv lokalne samouprave, Štab za vanredne situacije MUP-a Srbije uputio je ekspertski tim na lice mesta.

Tim povodom danas je počeo sveobuhvatni skrining terena, dok se konačni rezultati ispitivanja očekuju u toku sledeće sedmice, kada će se na osnovu nalaza predložiti i adekvatna rešenja za sanaciju ovog višedecenijskog problema.

Ekspertski tim Sektora za vanredne situacije MUP-a RS sačinjen od stručnjaka iz oblasti saobraćaja, Geološkog saveza Srbije i Instituta CIP, predvodio je Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog saveza Srbije a primili su ih predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća iz Priboja. Nakon razmene informacija i detaljnog upoznavanja sa problematikom klizišta nastalog nakon izgradnje pruge Beograd-Bar još daleke 1972.godine, radna grupa je obišla i ugrožene stambene objekte, saobraćajnice i celo telo klizišta koje se proteže od obale Lima do vrha brda Panje glave.

Prema najavama ekspertskog tima rezultati ispitivanja će urgentno biti pretočeni u predlog rešenja sanacije ili eventualnog izmeštanja ugroženih objekata i saobraćajnica na jednoj od geološki najneuralgičnijih tačaka u zemlji, koja bi eventualnim pokretanjem celog tela klizišta ugrozila i sam tok reke Lim i proizveo zastrašujući krizni scenario.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović izrazio je zadovoljstvo što je nakon deset godina problem podignut na republički nivo.

U rešavanje problema na Glišinoj vodi uključila se i Vladina Kancelarija za javna ulaganja, što uz Radnu grupu Sektora za vanredne situacije MUP-a RS, garantuje pokretanje rešenja koje će biti ili u sanaciji klizišta ili u izmeštanju objekata i infrastrukture.

PP Media