ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopšio je danas da će se predsednički i parlamentarni izbori ;održati 24. juna, godinu i po dana pre predvidjenog roka.

Erdogan je ovo objavio danas posle razgovorasa Dvletom Bahčelijem, vodjom vodeće turske nacionalističke partije koji je juče rekao da bi trebalo da se održe prevremeni izbori u zemlji.

“Odlučili smo da održimo izbore u nedelju 24. juna 2018. godine”, rekao je danas Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari iako je poslednjih dana više puta ;demantovao “glasine” o prevremenim izborima.

Erdogan je danas rekao da su izbori, koji je prvobitno trebalo da se održe u novembru 2019. godine, treba da se održe ranije da bi se brzo uveo novi predsednički sistem i da se suoči s izazovima.

Bahčeli, Erdoganov politički saveznik, rekao je juče da nema razloga da se to dalje odlaže, navodeći napore nekih neimenovanih krugova da seju haos u Turskoj.

Turska se posle prošlogodišnjeg referenduma okrenula od parlamentarnog ka predsedničkom sisitemu koji najveći deo vlasti stavlja u ruke jednog čoveka. Promene stupaju na snagu posle sledećih izbora.

 

(Beta-AP)