PRIŠTINA – Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti zatražio je danas od predstavnika stranaka zastupljenih u Vladi Kosova dogovor oko datuma održavanja novih prevremenih parlamentarnih izbora, ili će opozicija tražiti glasanje o nepoverenju Vladi Ramuša Haradinaja.

Na redovnoj konferenciji za novinare petkom, Hoti je kao povode za taj zahtev naveo problem deportacije šest turskih gradjana i izlazak Srpske liste iz vladajuće koalicije.

“Vladu dalje ne može voditi koalicija manjine i kao rezultat toga ova vlada ne može voditi velike teme, posebno dijalog sa Srbijom kada se govori o sveobuhvatnom konačnom sporazumu. To se ne može ostvariti ovom parlamentarnom manjinom”, kazao je Hoti.

Prema njegovim rčima sada su u opoziciji oko 350.000 glasova gradjana Kosova sa poslednjih vanrednih parlamentarnih izbora u poredjenju sa oko 200.000 glasova koji pripadaju partijama na vlasti.

“Kao rezultat ovakvih kretanja potrebno je da se ide izbore, ne samo što to želi DSK, već zato što zemlja treba da ima stabilnu vladu sa jasnom vizijom. Ponudili smo našu opciju za zajednički okrugli sto političkih stranaka kako bi se dogovorili oko datuma izbora i odluka koje treba da se donesu u medjuvremenu. Ako se to ne dogodi dužni smo da pokrenemo izglasavanje nepoverenja Vladi”, kazao je Hoti.

Hoti je ocenio da je u slučaju deportacije šest turskih državljana predsednik Kosova Hašim Tači prekoračio zakonska i ustavna ovlašćenja, a premijera Ramuša Haradinaja krtikovao je jer nije učestvovao na sednici gde se o tome raspravljalo.

Politički analitičari procenjuju da nijednoj stranci na Kosovu ne odgovara brzo održavanje parlamentarnih izbora. DPK ima unutrašnje izbore i zato će biti protiv izbora do kraja ove godine.

Lider DSK je na lečenju u Nemačkoj i to značajno slabi njenu poziciju, dok su unutrašnje podele oslabile pokret Samoopredeljenje, pošto su poslanici koji su ga napustili formirali novu stranku.

Ramuš Haradinaj prema analitičarima više ni u kom slučaju posle izbora ne može biti premijer, dok Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo vrlo teško samostalno mogu da prodju izborni prag od pet odsto da bi bile zastupljene u parlamentu Kosova.

(Beta)