SARAJEVo – Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da za “Dojče vele” (DW) da BiH i Turska razgovaraju o izručenju sledbenika Fetulaha Gulena, glavnog osumnjičenog za neuspeli puč u Turskoj 2016. godine.

“Taj postupak je u operativnoj fazi i ne mogu vam otkriti detalje, ali mogu da garantujem da će sve što ćemo u tom smislu učiniti, biti u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Bez obzira na to o kakvim se zahtevima i molbama radi, mi ih nećemo ispuniti ako to ne bude u skladu s našim Ustavom i zakonima”, poručio je Mektić za DW.

Priština je nedavno izručila šestoricu Turaka, za koje se smatra da su sledbenici Gulena, Ankari.

Ministar bezbednosti je dodao da se Bosni i Hercegovini ne može ponoviti slučaj “Alžirske grupe”, jer će se postupati u skladu sa zakonom, ali i propisima koji regulišu međudržavnu saradnju na bezbednosnom planu.

“BiH je članica Interpola i ako se putem Interpola za nekim raspiše poternica, onda je to za nas postupanje u skladu sa zakonom. Ne znam da li će to da liči na slučaj ”Alžirske grupe”, ali sam siguran da će naši postupci biti u skladu s propisima BiH i propisima međunarodnih organizacija kojima smo mi pristupili. Ne mogu da prejudiciram da li će se nešto dogoditi u tom smislu, ali morate znati da države svakodnevno jedna od druge traže krivično-pravnu i međunarodnu pomoć. Mi ne možemo a priori da odbijemo zahtev Turske za neku pomoć, ali sve mora biti u skladu s našim zakonima i interesima BiH”, ističe Mektić.

Kako navodi DW, mnogi sumnjaju u sposobnosti zvaničnika BiH i njihove namere u pogledu zaštite zakona i Ustava.

Ivana Marić, komantatorka nemačkog državnog radija, podseća da su vlasti BiH pogazile ljudska prava pripadnika tzv. “Alžirske grupe” 2002. godine kada su ih isporučile SAD gde su završili u ozloglašenom zatvoru Gvantanamo.

Zlatko Lagumdžija, tada predsedavajući Savetu ministara BiH, naveo je da su imali nalog iz Bele kuće da preuzmu tu grupu uz pretnju da će se SAD povući iz BiH i da će BiH biti ostavljena bez podrške SAD.

“Ne znam da li je strašnije to što je SAD pretnjom ostvarila svoj cilj ili to što su vlasti BiH, da bi udovoljile Amerikancima, pogazile sopstveni pravni sistem. S druge strane, ta ista Amerika odbila je da uradi isto za Tursku vezano za njihov zahtev Beloj kući da uhapse i isporuče Fetulaha Gulena”, navela je Marićeva.

Priču o izručivanju “gulenovaca” aktuelizovala je nedavna deportacija šestorice turskih državljana sa Kosova. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zbog toga je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, i sada trpi žestoke kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako se navodi u tekstu DW, “na redu je BiH” i logično je da Erdogan od svog bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića očekuje uslugu sličnu onoj koju je dobio od kosovskih vlasti.

“Problem je to što SDA ne može sama da donese odluku o tome, posebno zato što je pri raspodeli vlasti pravosuđe uzela Hrvatska demokratska zajednica, a bezbednost Savez za promene. Nadamo se da će, kao što ističe Dragan Mektić, BiH poštovati sopstvene zakone i da ovoga puta vlasti BiH neće pogaziti nečija ljudska prava kako bi se dodvorili ”velikima””, kaže Ivana Marić.