SKOPLJE – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je u Skoplju na večeri sa premijerima Zapadnog Balkana da je potrebno da sve zemlje regiona ubrzaju suštinske reforme.

“Ubrzavanjem suštinskih reformi, ispunićete očekivanja svojih gradjana, a sa tim će promene postati vidljive i za EU”, rekla je Mogerini na neformalnoj večeri premijera regiona u Skoplju na kojoj je bila domaćin sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Večera je organizovana u jednom od najelitnijih skopskih restorana “Kamnik” uz najviše mere obezbedjenja, a pored Mogerini i Zaeva prisustvovali su premijeri Albanije Edi Rama, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Crne Gore Duško Marković i predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je saopštila Vlada Makedonije, premijeri zemalja Zapadnog Balkana su na neformalnoj večeri razgovarali o stanju u regionu, kao i o procesima integracije Zapadnog Balkana u EU.

“Premijeri su još jednom potvrdili svoje iskreno zalaganje za potpunu implementaciju reformi u njihovim zemljama, sa ciljem da ubrzaju proces učlanjivanja u EU”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su istakli svoje snažno opredeljenje i interes za produbljivanje saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao i promovisanje regionalne saradnje.

Svi su se saglasili da je 2018. godina istorijska za region i da se svim zemljama otvara velika mogućnost da naprave krupne korake ka EU, ako daju najveći prioritet suštinskim reformama, odnosno vladavini prava, pravdi i poštovanju osnovnih ljudskih prava.

Neformalna večera premijera regiona u Skoplju organizovana je povodom dvodnevnog Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji je danas otvoren u glavnom gradu Makedonije.

 

(Beta)