PRIŠTINA – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se situacija promenila i da Srpska lista neće, kako je najavila, jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština.

On je na konferenciji za novinare, posle sednice kosovske vlade, novinarima ponovo rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

Inače, najavu Srpske liste da će, ako Priština do 20. aprila, kada se navršava pet godisna od potpisivanja Briselskog sporazuma ne formira Zajednicu srpskih opština, oni to učiniti jednostrano, predstavnici privremenih kosovskih institucija su doživeli kao ultimatum.

Međutim, kako je u međuvremenu EU Prištini dala rok od četiri meseca za realizaciju tog projekta, Srpska lista je odlučila da sačeka do isteka tog roka, nakon čega će odlučiti o narednim koracima.

“Situacija se promenila. Kosovo je na putu da izradi Statut ZSO, tako da je ultimatum propao”, rekao je Haradinaj.

Kosovske institucije su, naime, formirale su radnu grupu koja će se baviti izradom Statuta ZSO, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Beograd sačekati još, kako je rekao, tri preostala meseca da vidi da li će taj tim uraditi posao.

Vučić je, međutim, rekao i da ne očekuje da će Priština ispoštovati rok.

Portal Koha.net prenosi da će u Zvečanu sutra politički predstavnici Srba održati sastanak sa članovima Uprvljačkog tima za osnivanje ZSO.

Sastanak će, kako se navodi, biti održan sutra u 13 sati u Skupštini opštine Zvečan.

Dodaje se da se očekuje da će ovom sastanku prisustvovati i predstavnici Vlade Srbije.

 

(Tanjug)