Tel Aviv – Komandant 91. Vazduhoplovne baze, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Željko Ninić ostvario je prvi let u dvosedu izraelskog višenamenskog borbenog aviona F-16 Barak u izraelskoj bazi Ramat David.

”Ovo je san svakog pilota i veliki dan za mene i Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo. Ponosan sam što sam prvi imao priliku leteti na ovom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i veseli me što će moje kolege svoj posao uskoro raditi upravo ovim avionima”, rekao je Ninić nakon leta. Saopštenje o letu, zajedno sa snimkom i fotografijama, medijima je poslao MORH.

”Barak je čudo od aviona. Barak je toliko pun snage. Oprema unutra je tako dobro složena. Imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). Stoga moj let iz zadnje kabine nije bio klasičan let iz zadnje kabine gde u pravilu ne vidite ništa, nego, obzirom na kompleksnost opreme i integraciju svega toga, ovaj let je bio pravi užitak”, nastavio je hvaliti avion Ninić.

Do sada je pukovnik Ninić tri puta letio u američkom tipu F-16, a ovaj tip aviona, F-16 Barak, isprobao je prvi put 2018. godine.

Avion F-16 je proizveden u više od 4.400 komada i koristi se u 26 zemalja svijeta, od kojih je devet zemalja u Evropi: Belgija, Danska, Grčka, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija i Turska.

Izraelski avioni F-16 C/D Block 30 BARAK su modernizovani i NATO kompatibilni višenamenski borbeni avioni kojima se može osigurati izvođenje svih odbrambenih/defanzivnih i napadnih/ofanzivnih protivvazdušnih operacija.

Avion F-16 C/D Block 30 (Barak) dužine je 15.037 metara, širine krila 9.4488 metara te visine 5.093 metara. Površina krila iznosi mu 27,87 m2. Maksimalna brzina koju dostiže je 2.02 Macha na 40.000 stopa, maksimalni dolet 3944 kilometara i maksimalna visina 50.000 stopa, piše Index.hr.