SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, veren je da će ratni komandant tzv. Armije RBiH, Atif Dudaković i njegovi saborci, u fer i postenom sudskom postupku bti oslobođeni optužbi koje im se stavaljaju na teret.

“U potpunosti smo opredeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija BiH očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje veštačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima”, izjavio je Izetbegović povodom jutrošnjeg hapšenja Dudakovića i 12 njegovh sabora.

U saopštenju dostavljenom medijima, Izetbegović kaže da se tako pokušavaju da promene istorijske činjenice i karakter rata u BiH.

””Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive”, naveo je Izetbegović i dodao da poštujući prisumpciju nevinosti, veruje da će “Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret””.

Uhapšeni se terete za zločin protiv čovečnosti, a Dudaković i za ratni zločin izvršen nad srpskim civilima tokom rata u BiH.

Protiv Dudakovića i njegovih saboraca je istraga trajala 12 godina.