BEOGRAD – ;Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo punih šest godina ruga vladavini prava i zloupotrebljava vlast čvrsto držeći u svojim despotskim rukama sve poluge moći.”Priroda njegove despotske vladavine je takva da, bez obzira koju funkciju formalno obavlja, potpuno kontroliše sve javne institucije putem čvrstih neformalnih mreža uticaja”, naveo je Jeremić u autorskom tekstu za ugledni američki časopis “Nešenel interest” (The National Interest).

Jeremić je u članku “Cena demokratije na Zapadnom Balkanu” istakao da Vučić čvrsto veruje u pretpostavku da institucije ne smeju ograničavati njegovo vršenje vlasti, dok brutalno manipuliše javnim mnjenjem u cilju ostvarenja sopstvenih interesa, saopštila je Narodna stranka.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da je Vučićeva propagandna mašina, koja će sigurno nastaviti da pojačava cenzuru dokle god bude mogla da deluje nekažnjeno, omogućila predsedniku Srpske napredne stranke da čvrsto zgrabi sve poluge vlasti.

Medijska ponuda televizija sa nacionalnom frekvencijom svodi se na uzdizanje kulta ličnosti i bizarne rijaliti programe, dok u najtiražnijim dnevnim listovima praktično nema kritike vlasti, naveo je Jeremić.

“Vučićeva despotska težnja da gradjđanima spreči pristup slobodnom protoku informacija predstavlja suštinu njegovog stabilokratskog â??dostignućaâ??. Još je Aleksis de Tokvil pisao da â??ropstvo ne može biti potpuno ako je štampa slobodnaâ?? i da je â??štampa prvorazredni demokratski instrument slobodeâ?? “, dodao je Jeremić.

“Taj instrument je u Srbiji gotovo potpuno slomljen, jer su skoro svi uticajni mediji odustali od objektivnosti pred Vučićevim pretnjama i pritiskom da budu odani i pokorni. Vremenom su postali pouzdane poluge propagande i manipulacije”, piše Jeremić.

Jeremić je podsetio da je medjuvladina organizacija FATF (Financial Action Task Force), koju čini 35 ekonomski najmoćnijih država sveta, krajem februara stavila Srbiju na listu zemalja osumnjičenih za pranje novca i finansiranje medjunarodnog terorizma – rame uz rame sa Sirijom i Jemenom – jer srpske vlasti nisu primenile čak ni najosnovnije medjunarodne regulative u toj oblasti.

“Ne preostaje ništa osim zaključka da režim ima koristi od toga što je Srbija među najatraktivnijim svetskim destinacijama za pranje novca i finansiranje medjunarodnog terorizma. To doprinosi i boljem razumevanju činjenice da je nivo korupcije u Srbiji dostigao endemske razmere”, istakao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je Vučić 2012. godine došao na vlast uz obećanje da će godišnji rast biti najmanje pet odsto, dok statistika Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke za relevantni period pokazuje da su se zapravo smanjili bruto društveni proizvod (BDP) i BDP po glavi stanovnika, kao i plate, dok je javni dug povećan.

“Sunovrat ekonomskih performansi Srbije izgleda još žalosnije kada se uporedi sa drugim državama na Balkanu â?? u poslednjih pet godina veći rast su ostvarivale Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Rumunija”, naveo je Jeremić.

Jeremić je naveo da je na Zapadnom Balkanu nažalost na snazi aranžman izmedju lokalnih “stabilokrata” i dela evropskih funkcionera i političara, po kojem prvi održavaju privid “stabilnosti” u svojim državama i bespogovorno ispunjavaju naredjenja kao u slučaju migrantske krize, dok drugi okreću glavu od rastuće diktature u regionu.

Bivši ministar spoljnih poslova je istakao da se nada da bi, međutim, prekretnica mogla da bude nova strategija Evropske komisije pod nazivom “Kredibilna perspektiva proširenja i veće angažovanje EU na Zapadnom Balkanu”, u kojoj je po prvi put bar delimično prikazana slika sumornog stanja demokratije u regionu.

Jeremić je citirao delove strategije u kojima se pominju zarobljena država i veze vlasti sa organizovanim kriminalom, snažno preplitanje javnih i privatnih interesa i kontrola medija.

“Mi koji se odlučno suprotstavljamo stabilokratskim despotima u regionu uprkos ogromnoj moći koja im je na raspolaganju, ovaj dokument EU doživljavamo kao prvi dašak svežeg vazduha, u veri da je istinski stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan i dalje dostižan cilj u ovoj generaciji”, zaključio je Jeremić.

(Beta)