BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je jutros da “zamrznuti konflikt” ne predstavlja rešenje kosovskog pitanja, već odlaganje njegovor rešenja.

“Zagovornici “zamrznutog konflikta” kažu da će se možda promeniti medjunarodne okolnosti, pa da će Srbija onda rešavati pitanje Kosova pod povoljnijim uslovima. Šta ako se medjunarodne okolnosti promene na našu štetu pa budemo u još težoj poziciji? To nije rešenje, to je način da se odloži rešavanje kosovskog pitanja”, kazao je Ljajić za RTS.

Ministar je dodao da se Priština i Beograd teško mogu složiti oko Kosova, ali da je unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji dobra stvar jer se čuju različita mišljenja i stavove.

On je dodao da nije siguran da će rešavanje kosovskog pitanja ići brzo i lako, jer misli da su pozicije i Srbije i Prištine udaljene.

“Javnost ni ovde ni tamo nije spremna na trajno i kompromisno rešenje, a imamo i medjunarodnu zajednicu kaoja je isuviše slaba i nesposobna da u ovom trenutku krene u traženje jednog trajnog i kompromisnog rešenja”, kazao je Ljajić.

On je ocenio da je “lopta” delimično u “dvorištu” Srbije, a mnogo više u “medjunarodnom dvorištu” i na prostoru Prištine, ali da je na Srbiji da insistira na dijalogu.

“Koliko god zvučalo stereotipno i nerealno, ali pregovori nemaju alternativu. Oni na kraju moraju da dovedu do rešenja”, kazao je Ljajić.

On je dodao da Srbija mora da ima “proaktivnu ulogu”, da se sprovedi dogovoreno i u smislu traženja medjunarodnih saveznika čime će se ojačati pozicija Srbije.

(Beta)