PRIZREN – Kosovski vicepremijer i lider Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Ljimaj, oštro je reagovao na pretnje koje je kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju uputio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenosi prištinski mediji.

Portal kallxo.com navodi da je Ljimaj na sinoćnjem skupu u Prizrenu kazao da “niko ne sme da preti vladi i premijeru Kosova, osim naroda koji mu je dao mandat i koji ga i smanjuje i postavlja”.

“Nijedna zemlja, nijedan lider, nijedna zemlja, ma koliko moćna bila, ne može da upravlja nama”, rekao je Ljimaj.

On tvrdi da je Haradinaj prilikom smene ministra kosovske policije i šefa tajne službe “samo primenjivao zakon” i da “predsedniku Turske treba da bude jasno da je Kosovo iskazalo prijateljsvo (prema Turskoj), ali da neće menjati prijateljstvo za vazalski odnos”.

Erdogan je juče upozorio Haradinaja da će morati da preuzme odgovornost za upravljanje situacijom sa deportovanim Turcima, preneo je prištinski list “Koha ditore”.

Navedeno je da je Erdogan u govoru kritikovao Haradinaja zbog otpuštanja ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne agencije, i pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv Haradinaja.

Erdogan je, takođe, u govoru Haradinaja nazvao marionetom “čije konce povlače drugi”.

“Karijera premijera Kosova će se završiti”, kazao je Erdogan.

On je u petak potvrdio da su šetorica proteranih pripadnika pokreta Fatulaha Gulena, uhapšeni na Kosovu i Metohiji, u Turskoj, koja ih tereti za terorizam.

Na Kosovu je pre tri dana na misteriozan način uhapšeno šest turskih državljana, pod optužbom da pripadaju pokretu FETO, verskog vođe Fetulaha Gulena koji je optužen da je odgovoran za puč s ciljem svrgavanja Erdoganove vlade u leto 2016.

Zbog ovih hapšenja, premijer Ramuš Haradinaj smenio je ministra unutrašnjih poslova, Flaga Sefaja i šefa KIA, Driton Gašija.