PODGORICA - Predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Tivtu da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz , kako je rekla, "proces demarkacije sa Kosovom".

Mogerini je to izjavla u razgovoru sa novoizabranim predsednikom Crne Gore i aktuelnim predsednikom DPS, Milom Ðukanovićem, i istakla da joj je posebno drago što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izveštaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore.

On je zahvalio Mogerini na njenoj rešenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji.
“Rezultati izbora potvrda su odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati deo evropskog društva”, rekao je Ðukanović, navodi se u saopstenju DPS dostavljenom Tanjugu.

Ðukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izveštaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.
“Posebno je važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izveštaju EK”, ocenio je Ðukanović.

Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susedima.

“Radujem se saradnji sa Ðukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u regionu”, rekla je Mogerini.
Ðukanović je posebno pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je, kako je rekao, krucijalno važno za Zapadni Balkan.
“Podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredeljenjima”, kazao je Ðukanović.
“Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije”, istakao je Ðukanović.
Mogerini je istakla da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobjedu predsjedniku Ðukanoviću.
Ðukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.
Mogerini je predložila Ðukanoviću da nakon inauguracije njegova prva poseta bude Briselu, što je on prihvatio.