BEOGRAD – Draža Mihajlović je bio dvustruki izjadnik, jer je izdao i svog vrhovnog komandanta i otadžinu, zbog čega je sasvim neprimereno da Vojna akademija ponese njegovo ime, smatra Meho Omerović.

U izjavi za medije predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, a reagujući na predlog Pokreta za obnovu kraljevine, objašnjava da bi Mihajloviću sudili čak i da je ostala kraljevina nakon Drugog svetskog rata, te tvrdi da čovek koji nije poštovao naredbe svog vrhovnog komandanta nikako ne bi mogao da bude primer vojnicima na Vojnoj akademij.

Omerović primećuje i da se ne može dovesti u pitanje činjenica da su se jedinice pod komandom Mihajlovića na kraju rata povlačile pred jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugolsavije i Crvene armije zajedno sa okupatorskim snagama.

Dodaje na kraju da bi svako ko bi, recimo, u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu, Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, završio makar u zatvoru.

POKS je juče najvio da će predložiti da se Vojna akademija Srbije nazove po Draži MIhajloviću, našta je oštro reagovala Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je ranije predložila da akademija ponese ime proslavljenog partizanskog komandanta Koče Popovića.